Handmassage bij dementie werkt - LOTUS Massageschool

Handmassage is een prachtige manier om ontspanning te geven aan mensen met dementie.

Je kunt zonder woorden warme aandacht geven!

Massage is als een goed gesprek zonder woorden. Massage kan zelfs meer zeggen dan een ‘normale conversatie’. Respectvolle aanraking, koesterende strijkingen, liefdevolle aandacht: goed voor lichaam en ziel! Het is een prettige (nonverbale) manier om ontspanning en aandacht te geven. Ook aan mensen met een tijdelijke of permanente beperking.

Handmassage bij dementie werkt

 

Ik gaf onlangs mijn cursus Handmassage aan een groep cursisten. In het begin van de workshop vertelde ik bovenstaande visie dat je met masseren eigenlijk kunt praten met je handen. Meteen zag ik dat een cursist zichtbaar ontroerd was. Ze bleek dit aan den lijve te hebben ervaren bij haar dementerende moeder, waarmee ze moeilijk contact kon krijgen. Handmassage bleek een mooie manier te zijn om toch met haar te kunnen communiceren!
Dit raakte me recht in mijn hart. Ook de andere deelnemers waren ontroerd. Ik heb zelf ook inderdaad vele malen ervaren dat een handmassage aan iemand met dementie een prachtig, veilig, intiem, eenvoudig, ontspannend en echt moment van contact is met de ander. Een treffend voorbeeld van de grote waarde van massage!
Ik vind het echt geweldig dat veel cursisten na het volgen van de cursus Handmassage speciale doelgroepen blij maken met deze koesterende handmassage: o.a. ouderen met dementie, mensen met verstandelijke beperking, autisme en chronisch zieken. Een mooie tool voor ontspanning, aandacht en communicatie!

 

Cursus Hand Massage - LOTUS Massageschool

Laat je handen spreken

Massage is contact maken zonder woorden
Je handen laten spreken
Lekker ontspannen en laten ontspannen
Genieten en laten genieten
Loslaten en energie laten stromen
Kortom: een weldaad die je jezelf niet kunt onthouden !

©  Auteur: Esther Hak

Wil je ook de RELAX Handmassage leren geven?

Wil jij ook in één dag de RELAX Handmassage leren die je makkelijk kunt toepassen in de praktijk? Schrijf je dan in voor de Cursus Hand & Voetmassage!

Ik leer jou graag deze super ontspannende massage die je eenvoudig thuis, in de zorg en massagepraktijk kunt geven. Deze massage wordt veel toegepast in massagepraktijken, zorginstellingen, verpleeghuizen, ziekenhuizen, mantelzorg etc. Je hoeft geen massage ervaring te hebben voor deze cursus.

Lees hier meer over de cursus Hand & Voetmassage en schrijf je in!

 

 

Esther Hak

Wil je dit artikel delen? Graag! Bij het gebruiken van mijn tekst verzoek ik je mijn naam te vermelden: Esther Hak van LOTUS Massageschool, met een werkende link naar mijn website  www.lotusmassageschool.nl

 

 

 

2 antwoorden
 1. Hermien van der Meijden
  Hermien van der Meijden zegt:

  Hoi Esther,
  Dit bericht komt bij mij ook recht binnen! Ik zal je vertellen waarom.
  In april heb ik een vriendin aan kanker verloren.
  Het laatste wat ik nog voor haar kon doen was een handmassage geven met een fijn ruikende olie.
  Het was heel mooi om te doen en ze genoot er ook echt nog van, ook al kon ze verder haast niets meer verdragen.
  Ik werk in een zorgcentrum en denk dat dementerende bewoners inderdaad kunnen genieten van handmassage.
  Als je verder niet meer weet wie je bent of waar je bent of waar je naartoe gaat is het fijn om bij dit ene moment bepaald te worden en te kunnen genieten van wat aandacht van een ander.
  Heel mooi! Veel succes en plezier met je mooie werk!

  Beantwoorden
  • Esther Hak
   Esther Hak zegt:

   Dankjewel voor je mooie en treffende reactie! Wat ontzettend mooi dat je dit hebt kunnen betekenen voor je vriendin; dat raakt mij ook weer recht in het hart! Het is inderdaad een prachtig middel om contact te maken en rust te brengen bij mensen in speciale kwetsbare situaties. Op jouw PG-afdeling zou handmassage inderdaad ook heel goed ingezet kunnen worden. Ik wens jou ook alle moois in jouw werk en leven!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *